сряда, 4 януари 2012 г.

Кокошката или името

Реших, че фаталната според маите и "само" мрачната според икономистите 2012-та година може да започне с въпроса "кое е възникнало най-първо - кокошката или яйцето?". Това е нещо като "кое е било първо - икономическият подем или кризата", но не с този оттенък на меркантилност. Казусът, на който попаднах наскоро е тази опаковка от 6 първокачествени яйца, носеща гордото име "Бенетон". В побългарен превод би значело "добър тон", но оттук се отваря и философският въпрос какво е "доброто" или оригиналното едни яйца да са кръстени на една от най-известните модни марки? И което е по-важно - скандални. Хитовите й принтове от края на току-що превалилата година потвърдиха фактите, че мениджмънта на империята на чичо Лучано остава вярна на заложеното в ДНК-то й бунтарство. И чат-пат светът осъмва с провокативни образи и политически/социално "некоректни" подмятания. Търсейки връзка между пакет яйца (продукт от първа необходимост) и най-добрата компания за производство на цветни пуловери (стока от не чак такава спешна нужда), реших, че най-малкото общо кратно между тях е свободата. В първия случай, този на модата, това е свободата на изказа и на посланията, които трудно слагаме в графата "търговски", а във втория случай - това са освободените от кокошия карцер и от данъци;-) пернати, които дават и по-хубави яйца. Е, както се пееше в един поп-фолк хит от недлечното минало "за кокошка няма прошка", защото и последната е част от менюто, но във въпросната опаковка думата "свобода" е с особен акцент. Само че погледнато от друга гледна точка, собственикът на марката чисто и просто е заел (с пълния размах на свободата) едно име наготово, заради познатостта му, без да е имал предвид моите разсъждения, а само простия факт, че това име не е патентовано за категорията на яйцата и пилешките продукти. Тук поне е ясно, макар и парадоксално, че пуловерът е преди яйцата, а за българския предприемач - кражбата е преди креативността.     

9 коментара:

  1. Вероятно защото на кака Верка любимата й марка е Бенетон;-).

    ОтговорИзтриване
  2. Венетон , не Бенетон.Венци не краде марки той доказва марка с качество!Така, че яйцето преди блузките,баба ти едно време яйца или бенетонови блузки е гледала??????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е лошо да се види:
      http://shivashkiuslugi.obekti.sofia.point.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0/10152

      Изтриване
  3. за кокошка няма прошка , но кокошката си ти жалко, че не можеш да четеш, а си тръгнала да пишеш ВЕНЕТОН скъпа не бенетон

    ОтговорИзтриване
  4. И кокошката и името си е ВЕНЕТОН ЕООД. Да не ти е жал ,че бабати едно време е забравила да си кръсти кокошките, а сега вече е късно. Била си малка и не си и дала прекрасната идея курника ви да се казва БЕНЕТОН

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, всякаква обратна връзка е от полза!
      Не помня да съм си измислял "новина/и", най-малкото защото блогът като такъв не е вестник или ТВ предаване(това е, за да ви ограмотя медийно някак си!), а споделям коментар върху нещо, което ми прави впечатление. Не си чета коментарите редово, но лиричните, леко нервни избухвания, с които Вашата персона реагира, при това прикрита зад "анонимност", ме забавляват и натъжават едновременно, защото напълно потвърждават слабоумието, неграмотността и престорената смелост на средностатистическия българин, отгледан в чалга среда.
      Обръщението Ви в женски род към мен е или плод на неумение да четете, че съм същество от мъжки пол, или пък отчаян петокласнически опит да ме обиждате, което е достойно за презрение.
      Искрено Ви желая успех с яйчения бизнес!

      Изтриване
  5. Фирмата за производство на тези яйца се казва ВЕНЕТОН (изписано с български букви),което няма нищо общо с "заемане" на името на United Colors of Benetton.Така,че спрете да си измисляте такива "новини"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ме уведомихте! Ще си го запиша, обещавам! А Вие си запишете, че имате грешки в коментара.

      Изтриване