четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Любима


Което си е добро, добро е! Съвсем случайно се сетих за рекламата на Пурлан отпреди доста време. Рисърчът в Нета показа два много красноречиви индикатора - че не само аз се сещам за нея и че клипчето не се намира в обичайните сайтове. Изненедващо много хора по форумите посочват спота като любим и дори питат дали някой не може да го сподели, ако го е открил. Такава популярност сред малки и големи, бащи и майки и то за продукт, който отдавна не е на пазара, здраве му кажи! Май някои актуално комуникирани марки могат само по една паста да си хапнат в сравнение с "вайръла", който Пурлан предизвиква у публиката. Без съмнение успехът на клипчето е отличен пример за маркетиране съобразено с местния манталитет - български текст, лесносмилаема мелодия, свежа визия и изпълнение, което "идва" от крайния потребител - детето. Емоцията като заработи, останалото са подробности. Бас държа, че по онова време хлапетата са врънкали родителите им да купуват Пурлан все едно е вафла или играчка.
Препаратите за пране имат една сила, която следва да се има предвид, а именно, че за много хора те са синоним на домашния уют и майчината любов, защото носят миризмата на чисто и на носталгия. Те се обръщат към нещо невинно, което всеки носи или най-малко го връща към годините на безгрижие, когато всичко е просто. Е, то този дето му се налага да пере едва ли е на това мнение, но ето, че рекламата е загнездена дълбоко в съзнанието на всички и безброй хора помнят думите от текста. Сега поне на мен ми е трудно да се сетя за толкова впечатляваща рекламна техника в тази продуктова категория дори сред големите играчи. Даже бих казал, че е пълна скука, ползват се само 3D-обяснения колко революционна е технологията във всяка молекула от праха (все едно аз ще го консумирам), колко щяло да е бяло прането (ми то това е по дифолт) или пък въвеждат безумен хумор като на леля/баба Мария.

1 коментар:

  1. Много точно за Пурлан. Преди време и за мислех да пиша за тази реклама, но не намерих видеото. Много силно ми се е запечатала в съзнанието и е една от малкото добри от зората на демокрацията. Спомням си, че хора от всички възрасти и се радваха, а песента си беше хит...

    ОтговорИзтриване