вторник, 23 февруари 2010 г.

Brand Romance

В наши дни нищо не е както преди. Благодарение на product placement-а рекламата вече не знае граници и всъщност не е много ясно дали изкуството въобще може да вирее без "брака по сметка" с бизнеса. А пък такива като мен, нагърбили се със задачата да не изпускат бранда от очи, са длъжни да са нащрек накъде отиват работите.
Тъй и тъй сме свикнали да виждаме небрежно преминаващи МПС-та на "FedEx" във всеки втори американски филм, защо да не приемем факта, че носителите на поп-културата все повече ще се превръщат и в ракети-носители на търговските марки. По такъв начин, ръка за ръка, двата финомена ще търсят синергията и ще повеждат новите тенденции в потреблението. Крещящо доказателство за това, струва ми се, е новината от технологичното изложение в Лас Вегас, провеждащо се в самото начало на месец януари, където фото-гиганта "Polaroid" обяви, че взима в екипа си като криейтив директор мейнстрийм звездата Lady Gaga. Тя, както се оказва, има образование в областта на изкуствата и компанията е решила да инвестира както в бързо растящата й популярност (естествено), така и в идеите и уменията й, за да създаде специална линия продукти.
Аз съм фен на мацката и шоуто, което прави, макар жанрът, в който се е впуснала да ми идва малко too much. И тъй като често изследвам клипа на песента й "Bad Romance", с който Лейди-то окончателно зае позицията на едноличен лидер в електро-попа, реших да събера "пъзела", който, признавам си, първоначално нещо ми убягваше. В основата си видеото се оказа едно голямо, шумно, в стил нео-готик Vodka "Nemiroff" парти, облечено с безумни костюми и поставено в една нереална, даже психарска обстановка. Снимките тук показват повечето места, където водещият им продукт "Lex" се появява. В началото е редицата от бутилки, а в последствие вече се набляга на употребата му.
Оказа се, че зад такъв безспорно скъп и амбициозен проект не стои кой да е. Украинците от "Nemiroff" стартират през не толкова далечната 1992 г. и с ръст от по 40% на година успяват да догонят Голямата тройка в сектора - "Smirnoff", "Stolichnaya" и "Ablosut". Разбира се, по всичко личи, че елитният клуб е тръгнал да се разширява. Когато google-нах за какво става въпрос, стана ясно, че марката експлицитно обявява сътрудничеството си с Gaga и хита й. Също така ми бяха спестени усилия да правя скрийн-шотчета, тъй като къде самата марка, къде фенове бяха накачили достатъчно от тях, за да подчертаят връзката му двата "продукта".
















1 коментар:

  1. Има голяма опасност да ти стана фен :) btw в блогролът на Маркетинг лоКал се отвори специално място за brandstorage

    ОтговорИзтриване